Η ιστορία του Γηροκομείου μας

Ιστορία

Η αρχική ιδέα για την ίδρυση ενός οίκου ευγηρίας στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας αποδίδεται στους αδελφούς Φίλιππο και Άγγελο Βαλταδώρο. Στην συνέχεια και με την δυναμική συμμετοχή πολλών φιλάνθρωπων πολιτών ιδρύεται το σωματείο «Αδελφάτο Γηροκομείου Νάουσας» το 1968. Σκοπός του η ανέγερση και λειτουργία μιας μονάδας φιλοξενίας ατόμων ηλικιωμένων.

Το Φιλανθρωπικό στοιχείο για την εκπλήρωση του παραπάνω σκοπού είναι εντονότατο σε όλη την επόμενη περίοδο που ακολουθεί.

Αξίζει να σημειωθεί η δυναμική σύμπραξη και των ακόλουθων:

  • της Φιλοπτώχου αδελφότητας ανδρών Νάουσας, που μεριμνά και δωρίζει οικόπεδο εκτάσεως 11 στρεμμάτων για την κατασκευή του Γηροκομείου Νάουσας.
  • της Αγαθοεργού Αδελφότητας Κυριών Νάουσας και της τότε προέδρου αυτής Κας Αφροδίτης Τασιούκα, η οικογένεια της οποίας χρηματοδότησε μετέπειτα και την ανέγερση του Ιερού Ναού Ιωακείμ και Άννης στον αύλειο χώρο του Γηροκομείου.
  • η Παμμηχανική Ένωση διπλωματούχων πρακτικών μηχανικών Β. Ελλάδος που χρηματοδοτεί το έργο.
  • Ο αείμνηστος Ναουσαίος Βιομήχανος Κωνσταντίνος Δούδος, ο οποίος χρηματοδοτεί την ανέγερση ολόκληρης πτέρυγας της Μονάδας.
  • Αναρίθμητων επώνυμων και ανώνυμων πολιτών της ευρύτερης περιοχής της Νάουσας και της επαρχίας της, που συνέβαλαν καθοριστικά στην ανέγερση των κτιριακών εγκαταστάσεων με την ηθική, οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξή τους.
  • Το Γηροκομείο Νάουσας ξεκινά την λειτουργία του το 1989. Αρχικά ως «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων και Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες» και στην πορεία ως «Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων Ατόμων ως ειδικώς αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο», διενεργώντας πάντα τις αντίστοιχες τροποποιήσεις του καταστατικού του.

Σκοπός

Όπως αναφέρεται και στο καταστατικό του σωματείου, βασικός σκοπός του Γηροκομείου είναι η στέγαση, διαμονή, προστασία και διαβίωση ηλικιωμένων ατόμων που αδυνατούν να εργασθούν και να εξυπηρετηθούν. Ο σκοπός αυτός εκπληρώνεται πάντα ακολουθώντας τις σύγχρονες αντιλήψεις και τους νέους θεσμούς της κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένα άτομα.